Nieuws

ThuisAlgemeenZwaar weer voor de Wieger

Zwaar weer voor de Wieger

Het Jubileumjaar 2016 loopt uit op een fiasco. Misschien dat bestuur en directie en vooral de vele vrijwilligers het nog een tijdje kunnen rekken, maar het einde van het veertig jaar oude museum De Wieger is in zicht, zoveel staat vast.

Voor de goede orde: de kersverse conservator Lex van de Haterd en het legertje (eveneens niet betaalde) medewerkers hebben hun best gedaan: er is op zich weinig mis met de nieuwe presentatie. Daarin is gekozen voor een thematische aanpak en dat werkt, want je loopt zo prettig van de zaal met ‘familie’, via ‘arts’ en ‘de verzamelaar’ naar de ruimte waarin het onderdeel ‘dorp aan de rivier’ wordt belicht. Logisch allemaal, wat braafjes ook, maar verder niet veel mis mee. De opbouw per zaal is ingetogen, met een aantal goed gekozen doeken, wat fotomateriaal en hier en daar wat attributen – variërend van een haarlok van Nel, echtgenote van Hendrik Wiegersma, tot en met de menukaart van het openingsfestijn van huize De Wieger, op 14 april 1923 (‘versche asperges en gevulde champignons’).

Deurne wil De Wieger niet

Gegeven is dat Deurne met De Wieger een fraai gebouwencomplex heeft, met een rijke geschiedenis, een bijzondere collectie en een legertje goedwillende vrijwilligers. Dat is voor de gemeente Deurne niet genoeg. Dat is in 2004 duidelijk geworden en in 2014 en 2015 met de bezuinigingsoperatie nog maar eens bevestigd: de steun van de gemeente is gereduceerd tot een luttel bedrag.
Deurne wil De Wieger niet – zo simpel is het. Dat het gemeentebestuur met die opvatting een parel aan de culturele kroon van het dorp laat wegetteren, het interesseert ze geen moer, zo blijkt.

En dus is de uitkomst: Deurne verdient De Wieger niet. Laat De Wieger daarom dus maar verworden tot een stoffig huis met al even stoffige stijlkamers – dat past het beste bij het cultuurbeleid van de gemeente.

Bron: ed.nl

Written by

Presentator van het radioprogramma Deurne Draait Door op DMG radio 106.2 FM. Elke zaterdagmorgen tussen 09:00 en 12:00 hoor je de laatste actualiteiten, kun je prijzen winnen en hoor je de beste muziek.