Nieuws

ThuisAlgemeenFokkers Nederlandse landgeiten

Fokkers Nederlandse landgeiten

Aanstaande zaterdag in Deurne Draait Door:

Mark en Astrid Welten mogen zich voortaan officieel fokker van Nederlandse landgeiten noemen. Zaterdag 28 juni kregen ze het predicaat Erkend Fokcentrum uit handen van voorzitter Geert Boink van de Stichting Zeldzaam Huisdier (SZH). Dat gebeurde tijdens een druk bezochte open dag op het erf rond hun boerderij aan de Neerkantseweg in Liessel.

Naast het runnen van hun hoveniersbedrijf De Oude Eik houden Mark en Astrid Welten een groot aantal dieren zoals geiten, ganzen, konijnen, kippen, varkens, koeien en cavia’s. Bij de meeste dieren, met uitzondering van de koeien en de cavia’s, gaat het om Oud-Hollandse rassen. Tijdens de open dag waren behalve die dieren ook pasgeboren geitenlammetjes te zien, evenals varkens, een kudde Drentse heideschapen en verschillende kippenrassen, eenden en ganzen van de Liesselse kleindiervereniging LPSWV. Bijenhoudersvereniging Sint Ambrosius was vertegenwoordigd met een bijenvolk. Bezoekers konden een ritje maken met paard en wagen en een beschuitje met aardbeien of honing proeven. De elfjarige Moira van de Kerkhof uit Liessel las voor uit het door haarzelf gemaakte prentenboekje Het Blauwe Varkentje.

Met name het houden van landgeiten was al jarenlang een hobby van Mark Welten. Sinds de verhuizing ​een aantal jaren geleden naar een boerderij in het buitengebied van Liessel heeft het paar volop de ruimte voor het houden van dieren. Op hun erf huizen onder andere zeven verschillende konijnenrassen, enkele kippenrassen, Twentse landganzen en twee Drentse heideschaapjes. Binnenkort komt er ook een landvarken bij.
Het predicaat Erkend Fokcentrum kregen Mark en Astrid Welten voor de Nederlandse landgeit. Ze zijn aangesloten bij de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeit, waar Astrid de regio Zuid-Nederland vertegenwoordigd als lid van het landelijke bestuur. Het predicaat Erkend Fokcentrum is bedoeld voor fokkers van een zeldzaam ras van landbouwhuisdieren, die oog hebben voor de oorspronkelijke eigenschappen van het ras en zo bijdragen aan de instandhouding van bedreigde diersoorten. Van erkende fokkers wordt verwacht dat ze een inspiratie vormen voor anderen om ook met het fokken van zeldzame rassen te beginnen, ondermeer door het hele jaar door belangstellenden te verwelkomen en ze van advies te voorzien bij de aanschaf, het houden en het fokken van zeldzame huisdierrassen.

Mark en Astrid Welten houden momenteel zo’n twintig geiten en vijftien bokken. In het voorjaar zijn bovendien zeven lammeren geboren. De geiten lopen overigens niet allemaal het hele jaar door op de boerderij. Van mei tot december lopen de bokken in de Peel om voor Staatsbosbeheer het natuurgebied te begrazen. Vorig jaar hebben de landgeiten in het Zinkske gelopen; een stukje Peellandschap tussen Neerkant en Helenaveen. Dit jaar gaan ze naar de Liesselse Peel ter hoogte van het Leegveld. Staatsbosbeheer houdt zelf een kudde geiten in de Mariapeel.
Astrid Welten: “In verband met de open dag hebben we de dieren dit jaar wat langer thuisgehouden en gaan ze deze week pas naar de Peel. Staatsbosbeheer is blij met de begrazing omdat de geiten juist die planten eten die niet in het natuurgebied thuishoren, zoals het pijpestrootje en de scheuten van berkenboompjes. Wij zijn er blij mee omdat onze bokken het er zo goed van doen. Al na een maand in de Peel zien ze er fantastisch, gezond uit. Vòòr de winter halen we de dieren meestal naar huis. In de Peel kunnen we niet bijvoeren omdat dat de schrale bodem te veel verrijkt.”

Written by

Presentator van het radioprogramma Deurne Draait Door op DMG radio 106.2 FM. Elke zaterdagmorgen tussen 09:00 en 12:00 hoor je de laatste actualiteiten, kun je prijzen winnen en hoor je de beste muziek.