Nieuws

ThuisAlgemeenboeken- en platenmarkt Een aarde

boeken- en platenmarkt Een aarde

Aanstaande zaterdag bij Deurne Draait Door veel meer over:

Op zondag 5 oktober houdt werkgroep “Een Aarde” uit Asten weer haar jaarlijkse boeken- en platenmarkt. Deze vindt plaats Brand 14 te Asten. (vanuit Asten richting Liessel), van 11.00 tot 16.00 uur. De kringloopwinkel is dan eveneens geopend voor verkoop van curiosa, linnengoed, huishoudelijke artikelen, speelgoed, kerstspullen en meubels. Er staan verschillende marktkramen opgesteld met veel boeken, platen en cd’s. Ook aan een hapje en een drankje is gedacht.
De toegang is gratis Op zaterdag 4 oktober is de winkel gesloten.

DSC_0922

DSC_0912

Hebt u nog langspeelplaten en singeltjes voor de verkoop dan kunnen die worden afgegeven tijdens de openingstijden van de winkel:
Brand 14, Asten.
Maandag van 10.00 tot 15.00 uur.
Woensdag van 13.00 tot 15.00 uur.
Zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur.
of bij het hieronder vernoemde adres.
Indien nodig, kunnen ze ook worden opgehaald.

Een Aarde Ophaaldienst tel. 06-41655003
Piet Peters Beemdstraat 12, Heusden tel. 0493-696032

Bestemming van de opbrengst
Dit jaar gaat de opbrengst naar de stichting Tshawaranang (houd elkaar de handen vast) in
Zuid Afrika voor de betaling van onderwijskrachten, voor de bibliotheek en voor computertraining.

StichtingTshwaranang
Stichting Tshwaranang is in 2005 opgericht naar aanleiding van verhalen en inzichten van Trees en Henny Stege. Zij zetten zich vanaf 2001 voor de meest kwetsbare groepen in de Zuid-Afrikaanse samenleving. In het bijzonder richt hun werk zich op diegenen die met het aidsvirus zijn besmet of met de gevolgen daarvan in hun familie of gemeenschap worden geconfronteerd. Als gevolg van aids verliezen betrokkenen gezondheid, werk en zelfs hun leven. Dit kan leiden tot ‘childheaded familie’s’, verweesde gezinnen waarin de oudste kinderen voor de jongsten zorgen, en tot situaties waarin grootouders noodgedwongen hun kleinkinderen in huis nemen.
Hun aanpak is gericht op het initiëren en het opzetten van projecten door middel van financiële middelen en advisering en het uiteindelijk overdragen van de verantwoordelijkheid van de projecten aan lokale mensen of organisaties. Hierbij werken ze samen met partner stichtingen, zoals Eén Aarde.

IMG_6273

Eén Aarde helpt hen momenteel met twee projecten in de township Ivory Park nabij Johannesburg. Hier hebben ze in een basisschool een volwaardige kinderbibliotheek en computer training opgezet. De kinderbibliotheek wordt niet alleen klassikaal bezocht voor het lenen van boeken, voor leesgroepen, voorleessessies en remedial teaching, maar biedt ook buiten schooltijd ruimte voor huiswerkbegeleiding, culturele programma’s en gesprekken met leerlingen die problemen hebben in de thuissituatie. In het naastegelegen lokaal hebben ze een computerruimte ingericht, waar ze werkloze jongeren training geven in computer- en sollicitatievaardigheden. Deze cursus wordt afgesloten met een examen en heeft als doel de jongeren een betere kans op de arbeidsmarkt te bieden. Tshwaranang ziet toe op uitbreiding van het aantal bibliotheekboeken, de opzet van een administratief systeem, het behouden van bekwaam personeel voor de bibliotheek en de computerlessen en het up-to-date houden van de computers. Twee lokale vrijwilligers voeren momenteel de dagelijkse werkzaamheden t.b.v. de kinderbibliotheek en computertraining uit. Stichting Eén Aarde voorziet in steun voor de vergoedingen voor deze twee vrijwilligers. Samen met de school wordt bekeken of een overdracht van deze twee projecten naar de schoolorganisatie op korte termijn kan worden gerealiseerd.

Voor meer informatie zie: www.tshwaranang.nl

IMG_6230

Contactpersoon voor Eén Aarde is Marieke van Kaan, gehuwd met Dirk de Wit uit Someren.
Zij is in 2005 als uitwisselingsstudent in Zuid Afrika geweest en heeft daar het contrast gezien tussen arm en rijk. Het idee ‘nog een keer terug te gaan om wat te doen’ bleef bij haar. In 2011 kreeg Dirk de kans om een jaar in Zuid Afrika te gaan werken. Marieke heeft daaropvolgend een stichting gezocht met als idee ook echt met de voeten in de townshipmodder te kunnen werken. Via via kwam ze bij Trees en Henny Stege terecht van Tshwaranang. Eind 2010 heeft ze haar baan als consultant opgezegd en in januari 2011 is zij met het vrijwilligerswerk voor Tshwaranang gestart. Ze heeft verschillende dingen gedaan, met als meest omvattende bezigheid het opzetten en uitvoeren van een computertraining voor werkloze jongeren. Hierbij heeft Dirk haar geholpen om een aantal tweedehands computers in orde te maken voor gebruik. Na een eerste leergang heeft ze een lokale co-trainer getraind (train-de-trainer idee) om de training zelfstandig te kunnen uitvoeren. Deze trainer heet Mark Bophelo en voert momenteel nog steeds met veel enthousiasme de trainingen uit. Hij wordt gesteund door Eén Aarde.
In 2012 is ze met Dirk weer teruggkomen in Nederland en is ze als voorzitter in het bestuur van Tshwaranang gekozen en is vanuit Nederland bezig met fondsenwerving en besturing van hun mooie projecten.

Om een beetje een indruk te krijgen van de school en de lokale omstandigheden zie het filmpje,
gemaakt door Annabelle, een van de Nederlandse vrijwilligers.

Bankrekening Een Aarde: Rabobank, rekeningnummer IBAN NL08RABO0103602992

Website: www.eenaarde.nl

Post Tags -

Written by

Presentator van het radioprogramma Deurne Draait Door op DMG radio 106.2 FM. Elke zaterdagmorgen tussen 09:00 en 12:00 hoor je de laatste actualiteiten, kun je prijzen winnen en hoor je de beste muziek.