Nieuws

ThuisAlgemeenBezoek aan diervriendelijke vleesvarkensstal

Bezoek aan diervriendelijke vleesvarkensstal

Bezoek de nieuwe duurzame en diervriendelijke vleesvarkensstal

Op zaterdag 12 oktober houdt de familie Koppens een open dag en kunt u zien hoe varkens leven in de nieuwe toekomstgerichte vleesvarkensstal.

Op zaterdag 12 oktober bent u van harte welkom bij de familie Koppens om met eigen ogen te zien hoe varkens in moderne Nederlandse bedrijven leven. Boeren en vooral burgers zijn van harte uitgenodigd.
De familie Koppens in Deurne verving haar oude vleesvarkensstal voor een nieuwe stal die prettiger, lichter en ruimer is voor varkens om in te leven. De gloednieuwe vleesvarkensstal voldoet aan de allernieuwste eisen voor de varkenshouderij. De stal is uitgevoerd met een grote lichtstraat die veel daglicht in de stallen laat. Varkens ervaren daardoor een optimaal dag- en nachtritme terwijl de familie Koppens volop bespaart op energie voor verlichting. De familie Koppens liet een voersysteem aanbrengen waardoor de opgroeiende varkens automatisch precies de juiste portie voer krijgen. Daardoor groeien de varkens beter en blijven ze in topconditie.

In de stallen krijgen de varkens, speciaal interactief varkensspeelgoed om het hen echt naar hun zin te maken. ’s Zomers en ’s winters heerst er een aangename temperatuur voor de dieren. Er wordt veel gezonde frisse lucht in de stal gebracht door het speciale klimaatsysteem. De familie Koppens investeerde in een speciaal vloerverwarmingssysteem waarmee gratis warmte van de oude zware varkens wordt gebruikt om er de huisvesting van de jonge dieren mee te verwarmen. Het slimme verwarmingssysteem dat water in de vloeren rondpompt, verbruikt nauwelijks energie en is goed voor de gezondheid en het welzijn van de jonge biggen. Om de natuur en het milieu niet meer te belasten, investeerde de familie Koppens in een luchtwasser die 95% ammoniak en 95% geur uit de stallucht filtert. Om de stal mooi in te passen in het landschap en de omgeving iets extra’s te bieden, legde de familie Koppens een mooie hertenweide aan voor haar varkensstal. Daarmee wil ze iedereen laten meegenieten van hun bedrijf.

De familie Koppens wil vooral burgers graag laten zien hoe varkens binnen hun bedrijf leven en hoe de familie zo goed mogelijk zorgt voor haar dieren en hun omgeving. Daarom organiseert ze tijdens de open dag allerlei interessante activiteiten in haar stal. Zo zijn er de boer en boerin, voerleverancier, bedenker van de luchtwasser en tal van andere leveranciers die graag vragen beantwoorden over de Nederlandse varkenshouderij. Overal in de stal hangen borden met interessante weetjes over de varkenshouderij. Voor de kinderen is er een educatieve speurtocht, een springkussen en ze mogen spelen op het erf. Binnen de varkenshouderij gelden strenge hygiëneregels die er voor zorgen dat varkens zo gezond mogelijk blijven. Daarom zijn er tijdens de open dag nog geen dieren aanwezig in de nieuwe stal om elk risico op het overdragen van ziektes te voorkomen. De open dag aan de Wittedijk 20 in Deurne duurt op zaterdag 12 oktober van 13.00 tot 17.00 uur.

Written by

Presentator van het radioprogramma Deurne Draait Door op DMG radio 106.2 FM. Elke zaterdagmorgen tussen 09:00 en 12:00 hoor je de laatste actualiteiten, kun je prijzen winnen en hoor je de beste muziek.