Nieuws

ThuisAlgemeenAanpak geluidshinder spoor Deurne

Aanpak geluidshinder spoor Deurne

In Deurne worden geluidswerende maatregelen genomen om geluidsoverlast van passerende treinen te verminderen. De gemeente Deurne ziet hierin mogelijkheden dankzij een forse subsidie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dit staat in een raadsinformatiebrief van vrijdag 24 januari.

Er zijn in Deurne ruim 370 woningen die volgens de wet te maken hebben met (te) veel geluidhinder van het spoor. Om de geluidhinder voor deze woningen terug te brengen, heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu een voorbereidingssubsidie aan de gemeente Deurne toegekend. Dit betekent dat deze woningen in aanmerking komen voor geluidsreducerende maatregelen. Deze maatregelen bestaan uit het aanbrengen van dempers aan de rails en het plaatsen van geluidsschermen. Inmiddels heeft gemeente Deurne Prorail opdracht gegeven te starten met de voorbereidingen.
Prorail wil de geluidsoverlast beperken door in totaal 3,8 kilometer raildempers aan te brengen en in totaal 4,4 kilometer geluidsschermen van maximaal drie meter hoog te plaatsen. Deze maatregelen zullen ruimtelijk en stedenbouwkundig ingepast moeten worden. Waar nodig zullen aanvullende gevelisolatiemaatregelen worden getroffen.

Schermen en raildempers
Volgens de raadsinformatiebrief komt er ter hoogte van Zeilberg en Koolhof over een lengte van ruim twee kilometer een scherm van drie meter hoogte. Bij de overgangen is het scherm in verband met de veiligheid slechts een meter hoog. Over nagenoeg hetzelfde traject komen raildempers.
Bij het station komt over een lengte van 350 meter een perronscherm dat twee tot drie meter hoog wordt. Over hetzelfde traject komen raildempers.
Ter hoogte van de Spoorlaan/Textielstraat komen over ruim 600 meter schermen van twee en een meter hoogte. Daar worden over bijna 300 meter rails dempers aangebracht.

Het spoor bij de Griendtsveenseweg krijgt over een lengte van 750 meter raildempers. Daar komt geen scherm.

Op de volgende locaties worden alleen schermen geplaatst:
Snoertsebaan: over 115 meter lengte en 1,5 meter hoog
Clarinetweg A: over 104 meter lengte, drie meter hoog
Parallelweg: over 220 meter lengte, een meter hoog
Fabriekstraat: over 138 meter lengte, drie meter hoog
Katoenstraat/Fabriekstraat: 220 meter lengte en een tot twee meter hoog
Textielstraat: 57 meter lengte drie meter hoog
Helmondseweg: over 196 meter lengte twee meter hoog
Biesdeel: over 150 meter lengte een tot twee meter hoog

Door alle maatregelen moet het geluid in totaal met vijf tot tien decibel verminderen. De planning is als volgt:
Medio 2014: een alternatievenstudie en inspraak voorkeursalternatief
2014: voorlopig ontwerp en inspraak / definitief ontwerp en kostenraming
2015: vergunningsprocedures
2016/2017: aanbesteding
2017/2018: uitvoering

Woendag 19 februari is in Trends aan de Spoorlaan 9 in Deurne een algemene informatiebijeenkomst. Van 19.00 tot 21.00 uur.

Written by

Presentator van het radioprogramma Deurne Draait Door op DMG radio 106.2 FM. Elke zaterdagmorgen tussen 09:00 en 12:00 hoor je de laatste actualiteiten, kun je prijzen winnen en hoor je de beste muziek.