Nieuws

ThuisAlgemeenDeurne krijgt burgerpanel

Deurne krijgt burgerpanel

Vlnr: Martijn Hulsen van Toponderzoek, John van Veggel, manager van uitgeverij Das Publishers en Willie Thijssen, hoofdredacteur van Weekblad voor Deurne. (Foto: Marius van Deursen)

Deurne krijgt een eigen burgerpanel. Weekblad voor Deurne is hiervoor een samenwerking aangegaan met onderzoeksbureau Toponderzoek. Wie mee wil doen kan zich nu aanmelden. Naar verwachting wordt al in maart van dit jaar een eerste lokaal onderzoek uitgezet. “We willen naar een burgerpanel met duizend Deurnenaren”, vertelt hoofdredacteur Willie Thijssen van het Weekblad voor Deurne.

Hoe denk jij over het parkeerbeleid in het centrum? Moet er wel of geen gemeentelijke herindeling komen? Zijn er voldoende basisscholen in Deurne? Is het openbaar vervoer aan de maat? De onderzoeksvragen die aan het burgerpanel worden voorgelegd kunnen heel divers zijn. Het platform heeft de naam Tipdeurne. Tip staat voor Transparant Inwoners Panel. Aan het panel is de website www.tipdeurne.nl gekoppeld waarop Deurnenaren zich nu kunnen aanmelden. Via die site zijn straks ook de resultaten van de onderzoeken te lezen. Het burgerpanel is voor iedere inwoner in de gemeente vrij toegankelijk; deelname is gratis.

Representatief
De deelnemers aan het burgerpanel krijgen frequent vragen voorgelegd. Deelnemen is heel eenvoudig, vertelt Martijn Hulsen, eigenaar van onderzoeksbureau Toponderzoek: “Je meldt je aan via www.tipdeurne.nl en vult tien vragen in over onder meer je leeftijd, postcode en gezinssamenstelling. Daarop toetsen wij de representativiteit. Het is aan ons om te zorgen dat het statistisch allemaal klopt en daarom hebben we ons ook aan gestelde onderzoeksrichtlijnen gecommitteerd.”
Overigens mag iedereen meedoen, mits ouder dan zestien jaar: ondernemers, bestuurders, politici, jongeren, ouderen of mensen uit het verenigingsleven. “Als je de inwoners in een onafhankelijk burgerpanel om raad vraagt, dan krijg je een beter beeld van hoe de gemiddelde inwoner denkt. Het gaat ons niet om een peiling, maar om een actieve raadpleging. De resultaten kunnen de basis vormen van iets waar de gemeenschap beter of mooier van wordt”, vertelt Hulsen.
Hoofdredacteur Willie Thijssen van het Weekblad voor Deurne: “Wij hebben het initiatief omarmd, want feiten vanuit de gemeenschap kunnen voor ons interessant nieuws opleveren. De resultaten van de raadplegingen vormen een mooie basis voor journalistieke verhalen.”

Tipdeurne
Thijssen vervolgt: “Tipdeurne past helemaal in deze tijd van burgerparticipatie waarin burgers steeds meer willen meedenken en meepraten. Ze doen dit al op social media. We hopen dat we met Tipdeurne meer structuur kunnen krijgen in die meningen en zo als weekblad nog meer in de haarvaten van de Deurnese samenleving te komen. We willen naar een burgerpanel met duizend Deurnenaren.”
John van Veggel, manager van uitgeverij Das Publishers ziet ook volop mogelijkheden voor Tipdeurne. “Het is een meerwaarde voor ons uitgeversbedrijf en voor de inhoud van onze weekbladen die midden in de samenleving staan. Door regelmatige raadplegingen bouw je een langdurige relatie op met je lezers en inwoners. We kijken uit naar de verrassende vragen en uitkomsten. Een voordeel is ook dat de gemeenten, verenigingen en commerciĆ«le partijen het panel kunnen raadplegen.”

Onderbuikgevoel
Hulsen heeft met zijn bedrijf Toponderzoek – gevestigd in Horst – grote ambities. Het is de bedoeling dat er op termijn in alle gemeenten in Nederland een burgerpanel is. Op dit moment staat de teller op ruim twintig. Ook in de meeste omliggende gemeenten is ondertussen een panel voor burgers opgericht. “In Laarbeek zijn we al enkele jaren actief. Asten en Someren volgen nu ook via Peelbelang en ’t Contact”, aldus Hulsen. Beide bladen worden net als Weekblad voor Deurne uitgegeven door Das Publishers.
Zie voor aanmelden en meer info: www.tipdeurne.nl.

Written by

Presentator van het radioprogramma Deurne Draait Door op DMG radio 106.2 FM. Elke zaterdagmorgen tussen 09:00 en 12:00 hoor je de laatste actualiteiten, kun je prijzen winnen en hoor je de beste muziek.