Nieuws

ThuisAlgemeenNacht van Zeilberg

Nacht van Zeilberg

Vrijdag 28 juli wordt de elfde Nacht van Zeilberg gehouden. De meeste aandacht gaat ongetwijfeld uit naar de wedstrijd voor oud-beroepsrenners die om 20.45 uur van start gaat in de Blasiusstraat. Daarbij een groot aantal deelnemers die in het verleden furore hebben gemaakt in de Ronde van Frankrijk zoals Steven Rooks, Johnny Hoogerland, Jean-Paul van Poppel, Erik Breukink, Eddy Bouwmans, Frans Maassen, Nico Verhoeven, Rob Harmeling, Bart Voskamp, Max van Heeswijk, Gert Jakobs, Leon van Bon en Twan Poels. De plaatselijke inbreng wordt gevormd door Frank van Bakel en Kees Jeurissen. De organisatoren zijn er ook in geslaagd om de ‘Leeuw van Vlaanderen’ ex-wereldkampioen Johan Museeuw te strikken. Meervoudig ritwinnaar op de legendarische Alpe d’Huez Peter Winnen beperkt zich tot het lossen van het startschot. De entree is gratis.

In de jaren tachtig stond de druk bezochte wielerronde bekend als het gezelligste profcriterium van Brabant. Met fraaie winnaars als wielerlegende Joop Zoetemelk en wijlen Laurent Fignon die ook in de Tour de France de eindoverwinning behaalden. Drie jaar geleden werd de Nacht van Zeilberg opnieuw georganiseerd in het kader van 100 jaar Zeilberg. Nu staat de wedstrijd wederom op de wielerkalender. Een aantal lokale ondernemers en verenigingsmensen hebben namelijk afgelopen winter opnieuw enthousiast hun schouders gezet onder de organisatie van het wielerevenement.

Programma
Er is gezorgd voor een omvangrijk voorprogramma in het centrum van Zeilberg. Dat begint om 15.00 uur met de Dikke Banden Race voor de schooljeugd van Groot-Deurne in de leeftijd van zes tot en met twaalf jaar op gewone fietsen. Er zijn hiervoor prachtige prijzen beschikbaar gesteld. Inschrijven is tot op de wedstrijddag mogelijk bij Schoenmode Zeilberg. Om 16.00 uur staat er op initiatief van de plaatselijke toerclub ’t Verzetje een ploegentijdrit op het programma. Het team dat het dichtst bij de vooraf opgegeven gemiddelde snelheid komt, is winnaar van dit onderdeel. Met deelname van teams van de organiserende vereniging, de Wekkers, Manders Fietsen en teams met welluidende namen als De Platte Tube, ‘t Leegpompje en De Knarsende Tanden. Een groot aantal regionale coureurs komen vervolgens aan het vertrek bij de gecombineerde wedstrijd voor elite, beloften en amateurs. Deze wedstrijd over 80 kilometer begint om 17.00 uur. De lokale inbreng wordt gevormd door de talentvolle Robbie van Bakel en routinier Marc van Grinsven. De concurrentie is er o.a. van de Helmonders Twan Brusselman en Edwin Arts. Met Bryan Bouwmans (Gemert) en Willem Bok staan er ook renners aan de start waarvan de vaders in het verleden op het erepodium stonden in de Nacht van Zeilberg.

Ex-profs door de Zeilbergse straten
Zoals in het verleden ook gebruikelijk was trekt er voorafgaand aan de presentatie van de ex-profs een uitgebreide reclamekaravaan door de Zeilbergse straten. Daarna worden de deelnemers aan het publiek voorgesteld door de beide speakers Joop Engelen en Rien van Horik. Zij maken ook deel uit van de KNWU-jury die vanuit de bekende Sauna Dianabus hun werkzaamheden kunnen verrichten. Het internationaal opererende bedrijf Ambulance Event Service uit Vlierden verzorgt de medische begeleiding in de koers. Dankzij de medewerking van een groot aantal sponsors is de entree gratis. Ook de plaatselijke horeca heeft duidelijk ingespeeld op de verwachte toeschouwersstroom naar het Deurnese kerkdorp. Vanaf de vele terrassen in de finishstraat zal de wedstrijd nog beter te volgen zijn.

bron: Weekblad voor Deurne

Written by

Presentator van het radioprogramma Deurne Draait Door op DMG radio 106.2 FM. Elke zaterdagmorgen tussen 09:00 en 12:00 hoor je de laatste actualiteiten, kun je prijzen winnen en hoor je de beste muziek.